Prazosin preprečuje post-travmatske  glavobole

Prazosin, eno od pogosto predpisanih zdravil za zdravljenje arterijske hipertenzije (visokega krvnega tlaka) iz skupine alfa-adrenergičnih blokatorjev, lahko prepreči post-travmatske glavobole – specifično vrsto glavobola, za katero še ni učinkovitega dolgoročnega zdravljenja, pa tudi same metode zdravljenja so zelo omejene.

Foto: Bigstock

Vzroke za post-travmatske glavobole in način delovanja prazosina pojasnjuje višji avtor študije dr. Murray Raskind, direktor Northwest Mental Illness Research, Education and Clinical Centra v Seattlu.  »Vztrajni post-travmatski glavoboli so najpogostejša dolgoročna posledica blažjih travmatskih poškodb možganov (pretresa možganov) in povzročajo znatno stisko in invalidnost. Simptomatsko spominjajo na migrenske glavobole, se pa na preventivno zdravljenje, ki je učinkovito pri migreni, pogosto ne odzovejo.«

Študija na bolnikih s pretresom možganov

Prazosin, ki se že desetletja predpisuje za zdravljenje arterijske hipertenzije, se nenamensko uporablja tudi pri različnih drugih stanjih, na primer pri nočnih morah, motnjah spanja, povečani prostati. Nekateri podatki kažejo, da bi lahko zmanjšal pogostost in resnost glavobolov kot posledice travmatske poškodbe možganov (TBI). Da bi preučili ta učinek, so raziskovalci izvedli študijo na 48 bolnikih s kroničnimi glavoboli po pretresu možganov, ki so trajali povprečno 18 dni na mesec. Naključno so jih razdelili v dve skupini: ena je prejemala placebo, druga pa prazosin. Odmerke prazosina so pet tednov postopoma povečevali, potem so ga bolniki 12 tednov jemali v polnem odmerku.

Zmanjšanje glavobolov za polovico

Prazosin so bolniki dobro prenašali, edini neželeni učinek je bila jutranja zaspanost. Po 12 tednih zdravljenja se je število dni z glavobolom v skupini, ki je prejemala prazosin iz prejšnjih 18 dni zmanjšalo na 6, v skupini s placebom pa na 12.  Prazosin je tudi znatno zmanjšal vpliv glavobolov na kakovost življenja. Do konca preskušanja so tisti, ki so ga jemali, poročali, da imajo glavoboli “le še nekaj vpliva” na njihovo dnevno sposobnost delovanja, medtem ko so tisti, ki so prejemali placebo, še naprej poročali o “hudem vplivu” glavobolov. Za potrditev obetavnih rezultatov so po mnenju raziskovalcev potrebna nadaljnja klinična preizkušanja na velikem številu bolnikov z post-travmatskimi glavoboli. Dodatna dobra novica je tudi, da gre za poceni in lahko dostopno zdravilo, ki ima malo neželenih stranskih učinkov.

Vir:

Cindy L. Mayer, Paul J. Savage, Conner K. Engle, Soleil S. Groh, Jane B. Shofer, Ameryth M. Hargrove, Tammy J. Williams, Eileen L. Poupore, Kimberly L. Hart, Ronald G. Riechers, Robert L. Ruff, Elaine R. Peskind, Murray A. Raskind. Randomized controlled pilot trial of prazosin for prophylaxis of posttraumatic headaches in active‐duty service members and veterans. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 2023; 63 (6): 751 DOI: 10.1111/head.14529


Sorodni članki